Η ΙΔΕΑ ΜΑΣ


Η Grappa είναι γνωστή σε όλους για τις ποικιλίες κρασιού που προσφέρει, θα την χαρακτήριζε κανείς το μοναδικό wine bar της πόλης. Εκτός αυτών όμως, προσφέρει και ιδιαίτερα απεριτίφ, κοκτέιλ, καθώς και έναν εμπλουτισμένο κατάλογο φαγητού. Στόχος και πρόκληση παράλληλα για εμάς, ήταν να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε έναν χώρο, ο οποίος να μπορεί να αναδεικνύει τη φύση των προϊόντων, να αντιλαμβάνεται κανείς σε τί μαγαζί εισέρχεται, πριν ακόμα διαβάσει τον κατάλογο. Επίσης, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να συνυπάρχουν άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και γούστου, να είναι ζεστός και φιλικός, να υποστηρίζει την διαχρονικότητά του και σίγουρα να μην φανεί “ξένος” στους ήδη υπάρχοντες θαμώνες.

Κρατώντας σαν κεντρικό άξονα τον παράγοντα “κρασί”, χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από παλιά κελάρια, όπως το πέτρινο δάπεδο, το φυσικό άβαφο ξύλο καρυδιάς, τα τούβλα που μισοφαίνονται μέσα στην τοιχοποιία και το αγυάλιστο, ανάγλυφο πράσινο μάρμαρο σε επιφάνειες. Εκτός αυτών, δημιουργήσαμε μικρές καμάρες κατά μήκος της οροφής και εμφανίσαμε τους κρυμμένους αεραγωγούς, βάφοντάς τους στο χρώμα του χαλκού. Η κάβα κρασιών στον έναν τοίχο, εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της συλλογής σε κόκκινες φιάλες, όπως επίσης και τα 2 μεγάλα ψυγεία(συντηρητές) εσωτερικά του μπαρ, για τις λευκές. Η μεγάλη κάβα του μπαρ, σχεδιάστηκε πιο επαγγελματικά, δίνοντας τη δυνατότητα διαχωρισμού των διαφόρων ειδών στα ποτά, τα ποτήρια, αλλά και τα εργαλεία παρασκευής κοκτέιλ. Στο γενικό σύνολο του χώρου, προσθέσαμε κουφώματα από άβαφη λαμαρίνα, και φωτιστικά με βραχίονες και βαρύδια, για να αντιστοιχούν στο παλιακό ύφος. Αντίθεση κάνει η επιγραφή από νέον που φωτίζει τον χώρο του ντιτζέι, σπάει την μονοτονία των φυσικών υλικών, εξυμνεί τους Smiths, προσελκύει τον νεότερο κόσμο.

Στο επίπεδο της οπτικής ταυτότητας και για τις ανάγκες καταλόγων και πόστερ αναπτύξαμε μια σειρά από εικονογραφήσεις, σχεδιασμένες στο χέρι με σινική μελάνη. Kυρίαρχο ρόλο έχει η φιγούρα ενός σπουργιτιού, που λειτουργεί σαν μασκότ της Grappa. Χρωματικά δανειστήκαμε το λευκό και το χρώμα του χαλκού από τον εσωτερικό χώρο. Για την κατασκευή του καταλόγου και του winelist χρησιμοποιήσαμε ως ράχη μια χάλκινη ράβδο, ενώ τα έντυπα κρεμάστηκαν με γάτζους σε μία χαλκοσωλήνα. Τα σουπλά και η ετικέτα για το κρασί που έχει την επωνυμία του καταστήματος συμπληρώνουν την συνολική εικόνα με σεβασμό στην αισθητική και την διαχρονικότητά του.

Ένα από τα διαχρονικότερα μαγαζιά του Βόλου, η Grappa, ανακαινίζεται ριζικά, διατηρώντας και εξελίσσοντας παράλληλα την ποιότητα στην ταυτότητά του.